pasfoto_websiteMijn naam is Danielle Sauer. Ik tekende als kind al graag, maar heb het pas opgepakt, 'dankzij' een beenbreuk. Ik ben begonnen met een aantal cursussen model en portret tekenen bij Ankie van Huizen en heb zo vaak het me lukt, af en toe les van Paul Tieke (www.paultieke.nl). Dat is erg leuk, leerzaam en inspirerend. Ik vind het prachtig om de stijlen van anderen te zien als we samen schilderen. Ook de nabeschouwingen vind ik erg leerzaam. Momenteel zijn mijn favoriete kunstenaars Paul Citroen, Modigliani,  Picasso en Frida Kahlo. Maar ook de kleuren van van Gogh. Door mijn verhuizing naar Terschelling begin 2011 moest ik helaas stoppen met de cursus. Nu schilder ik wanneer ik tijd heb, alleen of met mijn vriendin Sanne van der Horst (www.creatiefopterschelling.nl) op het eiland. Soms komen en we samen om model te schilderen. Een aantal keren schilderden we achter de bar in de kroeg waar ik werkte. Een erg inspirerende werkplek moet ik zeggen! Gasten die het cafe bezoeken figureren als model. In het cafe gebeurt zoveel. De een is dronken, de ander verliefd etc.Een bron van psychologische interacties.

Mijn vroege jeugd heb ik in Canada doorgebracht. De verhuizing naar Nederland op mijn 9e was eerst een cultuurshock, een verlies. Later merkte ik dat het juist een verrijking was om te ervaren dat de mens aan de andere kant van de wereld heel verschillend is en ook zoveel andere mooie kanten heeft. Je krijgt hiermee de keuze om het mooiste van beide culturen te kiezen! En een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid natuurlijk. Openheid en nieuwsgierigheid voor wat er bij de ander leeft, hoe het bij iemand anders werkt heb ik er zeker aan overgehouden. Door de cultuur- en taalproblemen in het begin ging ik me meer richten op wat ik voelde bij mensen en niet zozeer op wat ik van ze wist of wat ze in woorden zeiden. Het observeren, invoelen en onderzoeken van de psyche van de mens is naast persoonlijke interesse ook steeds mijn beroep geweest (psychodiagnostisch werker, loopbaanadviseur, begeleider). Misschien helpt dit verhaal mijn interesse voor de mens, als enige onderwerp in mijn werken, te begrijpen.

Voor mij persoonlijk vind ik het 'de kunst' om de mens achter het gezicht te zien. Het mooiste moment tijdens het schilderen/tekenen vind ik als het portret ineens tot leven komt, maar ook het moment dat je naar de verfijning toewerkt, de laatste details. Soms streef ik naar een treffende gelijkenis, soms dient het model alleen als inspiratie voor wat betreft een karakter of een verhaal of een emotie. Hiernaast bepalen diepte, ruimtelijkheid kleuren en de mate waarin de ziel van die persoon tot leven komt wat mij betreft de mate waarin het schilderij gelukt is. Bij een natuurgetrouwe benadering van een persoon schilder ik het liefst met olieverf. Het vaakst werk ik echter met acryl. Als ik schilder naar model werk ik het liefst groot, bijvoorbeeld een afmeting van 50 x 70 cm. Portretten komen ook kleiner goed tot hun recht, bijvoorbeeld 30 x 30 cm of 30 x 40 cm. Houtskooltekeningen hebben als voordeel dat het qua prijs laagdrempelig is. Maar een schilderij biedt zoveel meer mogelijkheden en toegevoegde waarde, dat ik me daar het liefst mee bezig houd.

Sinds kort is de winkel Pluk de Dag geopend met eigenaresse en naamgenote Danielle. Een aantal schilderijen hangen in de winkel. zo leuk! Deze kun je bezichtigen als je de winkel bezoekt. Kijk eens naar de volgende leuke interviews met Terschelling TV om nog beter kennis te maken:

https://www.youtube.com/watch?v=ea1hKCldM7A

https://www.youtube.com/watch?v=_JRghVkBFFU